Menu

Klädindustrin – en stor miljöbov

Kläder är en konsumtionsvara som nästan alla människor använder. Vi behöver många olika plagg för olika tillfällen. Det produceras och konsumeras därmed otroligt mycket kläder världen över. Tillverkningen är inte alltid miljövänlig och det i kombination med att det är fråga om så stora volymer är ett ganska stort miljöproblem. Exakt vad för typ av problem det handlar om beror på hur plaggen tillverkats och vilka material de är gjorda av. Idag finns det dock ett miljöproblem som kan kopplas till kläder som anses överskugga de andra och det är att syntetfibrer hamnar i våra hav. Men man ska inte glömma att kläder fraktas och att de därmed bidrar till utsläppen av olja och bensin och den klimatpåverkan som följer av det. I den här texten ska vi gå igenom vilka typer av plagg och vilka material som innebär störst miljöbelastning och varför det är så bra att köpa begagnade kläder istället för helt nyproducerade.

Det är tvätten som är problemet

Med uppdaterad kunskap kan du bli en bättre konsument och ta miljömässigt hållbara beslut. garderobens fyra värsta miljöbovar sägs ofta vara fleeceplagg, träningskläder av syntetmaterial, tunna plagg av polyester samt kläder av materialet akryl. Här är det alltså fråga om syntetiskt framställda tyger. Själva produktionen innebär utsläpp men det största problemet är att de, när de tvättas, släpper ifrån sig ludd som sedan hamnar i havet med sköljvattnet. Fleece noppar sig extra lätt och släpper ifrån sig mycket “skräp” som sedan inte bryts ner. Det är alltså mycket bättre att vädra än att tvätta och torktumla fleeceplagg. Träningskläder tvättas i regel efter varje användning och därför är det bra att byta ut just träningskläder i syntet till varianter i naturmaterial som bomull. Därmed inte sagt att bomull alltid är bra för miljön. Välj gärna kläder av ekologisk bomull som inte odlats med hjälp av miljöfarliga bekämpningsmedel. När det gäller bomull och andra växtfibrer är det bekymmersamt att det ofta är fråga om så kallade monokulturer som, på stora landarealer, slår ut all annan fauna.

Begagnade plagg är mer miljövänliga

Det bästa sättet att konsumera miljövänligt när det gäller kläder är helt enkelt att handla mindre och att satsa på kvalitet. Modet är ett problem eftersom det uppmuntrar oss till att uppdatera garderoben varje säsong, bara för att nya skärningar och färger kommit i ropet. Vi ska undvika att kasta kläder och avveckla plagg vi tröttnat på så att andra kan få glädje av dem. På så sätt håller vi nere nyproduktionen av kläder. Att köpa vintage kläder till oss själva är också miljövänligt. Av detta följer att kläder som håller riktigt länge och som kanske kan repareras innan de kasseras är mycket bättre miljöval än plagg som snabbt går sönder. Skor är en accessoar där det är stor skillnad på kvalitets- och slit och slängprodukter. Lossnar klacken efter en säsong var det ett dåligt miljöval du gjorde när du köpte den. Miljömässigt hållbar produktion och försäljning av kläder är en växande bransch. På netjobs.com kan du ofta hitta lediga jobb i textilbranschen om detta låter kul.