Den alarmerande nedsmutsningen av haven
Östersjön är numera ett av världens smutsigaste hav. Detta resulterar i kraftiga algblomningar, döda eller vanskapta fiskar och vattendjur, smutsiga stränder och läskiga bakterier. Det som en gång
var ett av de fräschaste haven att doppa tårna i, är numera en soptipp. Samma sak gäller Medelhavet med sina turkosblå stränder – ett hav som tyvärr döljer både det ena och det andra ute till havs och på bottnarna. Trots den starka alarmeringen om plaster i havet och en vädjan till alla Östersjö-länder att sluta skräpa ned, så tycks det vara som att prata inför döva öron.
Man har nu lagt märke till att det smutsiga vattnet ute i världshaven orsakar fler dödsfall än krig och sjukdomar. Ekosystemen förstörs, och de gamla avloppsystemen i t.ex u-länderna gör inte saken bättre.
Detta kan du göra själv
Om du vill vara miljömedveten och bidra till att rena vattnet igen, så finns det flera saker du kan tänka på i vardagen. För det första bör du se upp med plastförpackningar som är rent av onödiga och skadliga. Om du måste köpa produkter med plastförpackningar, så se alltid till att slänga dem på en återvinningscentral. Försök att köpa ekologiska skönhetsprodukter eller produkter som inte innehåller antibakteriella ämnen. Spola heller aldrig ner kemikaliska ämnen i toaletten. Dessa farliga ämnen går rätt ut i vattnet och förorenar ännu mer. Detta gäller också om du ska tvätta bilen med rengörande produkter. Det bör du först och främst göra på en biltvätt och inte hemma på tomten. Vattnet som gått åt till biltvätten går då ner i grundvattnet och smutsar ner det. På en biltvätt finns det särskilda rännor och utrustning som renar vattnet som använts.
Att tänka på dessa punkter och se till att de efterlevs kostar dig inte mycket, och i många fall kostar det inget alls. Du behöver alltså inte tänka hur mycket kan jag eller behöver jag låna för att
kunna vara miljömedveten när det gäller vattnet och användning av det.
Plasten – det största hotet
Det är mycket i vår livsstil som gör att haven och vattnet blir lidande, men det farligaste hotet mot våra hav är ändå plasten. Det kan ta enormt lång tid för plast att brytas ner i haven, och under tiden så hinner det förstöra det mesta som kommer i dess väg. Släng ingenting i naturen och framför allt inte i havet eller på stränderna. Låt alla förpackningar hamna i plastinsamlingen, och gör det till en vana att ta med en tygpåse när du handlar istället för att köpa en plastpåse.