Menu

Därför ska du jämföra elavtal innan du väljer

I Sverige är det inte helt ovanligt att elräkningen blir ganska hög. Den främsta orsaken till detta är för att vintrarna och de kallare månaderna i landet är väldigt många och betydligt fler än sommarmånaderna. Hus och bostäder behöver således värmas upp för att man ska må bra och må gott i hemmet, men ju högre elförbrukning du har, desto viktigare är det att du jämför elavtal för att hitta ett med så låga kostnader som möjligt.

Att jämföra elavtal är idag väldigt enkelt och det finns ett flertal sidor som du kan använda dig av. En jämförelse är i de flesta fall alltid helt kostnadsfri och många bolag hjälper dig till och med att byta avtal från en aktör till en annan, utan att du behöver göra något på egen hand. Du binder dig inte heller till någonting, utan bestämmer själv om du vill gå vidare med ett annat elbolag eller inte.

Så går en jämförelse till

Hur jämförelsen går till beror på vilket företag eller sajt som du väljer att använda dig av. Det vanligaste är att du skriver in uppgifter om dig själv, ditt boende och din årliga årsförbrukning, för att därefter få förslag från flera olika företag. Du får själv välja om du vill gå vidare med ett bolag eller om du vill stanna kvar med det elavtal som du har idag. Ett företag som har blivit mycket populärt och uppskattat är https://tibber.com/se/, där du dessutom får tillgång till en app så att du kan hålla koll på dina elkostnader när och var du vill.

Elavtal med bindningstid

För många elavtal gäller en bindningstid och det innebär att du under bindningstidens gång inte har möjlighet att använda dig av ett annat bolag eller byta elbolag. Om du har en bindningstid idag behöver du alltså vänta tills den har löpt ut innan du kan gå vidare. Det hindrar dig dock inte från att jämföra och fortsätta jämföra regelbundet. På så sätt får du bra koll på hur elpriserna ligger till hos de olika företagen, hur du kan sänka dina elkostnader och kan ta ett beslut när bindningstiden har löpt ut.

Fördelar med att jämföra elbolag

Det finns många fördelar med att jämföra elbolag mot varandra. Här nedan listar vi några av dem.

  • Du har möjlighet att se vilket elbolag som erbjuder lägst elpriser.
  • Du kan byta elavtal till ett avtal som passar dig och din livsstil mycket bättre.
  • Du får information och nys om nya bolag som dyker upp på marknaden.
  • Det blir enklare att hitta miljövänlig el som el från vind, vatten och sol.
  • Du behöver inte själv jämföra bolagen mot varandra, utan får en hemsida som gör allting åt dig.
  • Du har möjlighet att välja avtal med rörligt eller fast pris beroende på vad som passar dig.