Menu

Vilket elbolag bör man välja?  

Att välja elbolag är inte alltid lika lätt som det kanske låter. Det är en djungel därute och alla bolag menar självfallet att deras el är den absolut bästa. Har man tidigare varit med om att välja ett elavtal eller bolag är det oftast inte lika knöligt, man har då redan något att jämföra med.
Har du nyligen fått din första lägenhet och tidigare inte behövt resonera över elkostnader och de olika alternativen på avtal som finns, kan det vara betydligt knepigare att hitta rätt.

Ett mycket gott råd är att alltid sträva efter att välja el som är märkt med Bra Miljöval, också kallad grön el. Genom att välja denna typ av el är du med och Save earth conceptbidrar till en bättre miljö och samhälle och trots att det lätt kan uppfattas så, behöver grön el inte alls vara dyrare än någon annan.

För dig som redan har ett elbolag som ej är märkt med symbolen Bra Miljöval är det inte svårt att tänka om. Vanligtvis har man någon form av bindningstid eller uppsägningstid på sitt avtal, men genom att byta bolag visar du att du inte längre vill stödja el som ej är grön. Genom att fler människor väljer att byta till ren och bra el, kommer efterfrågan bli större och förhoppningsvis utklassas i sinom tid alla det bolag som ännu ej är märkta.

Vad betyder det då att elen är grön eller ett bra miljöval?

Det första och enklaste sättet att förklara är genom att berätta att miljövänlig el är el som kommer från vindkraftverk, biomassa, solkraft eller vattenkraft. Väljer man miljövänlig el ser man även till att minska på alla det stora utsläpp av växthusgaser som sker i världen och har påverkat miljön på ett mycket negativt sätt.

Nuförtiden finns det mängder med olika hemsidor som hjälper dig att jämföra priser mellan olika elbolag. Vanligtvis knappar man in sin årsförbrukning, postnummer och hur stort man bor, hus eller lägenhet och får därefter fram det billigaste alternativen. Billigt behöver absolut inte betyda dåligt, men det är sällan det bästa alternativet för miljön.