Menu

Bra dokumentärer om miljön

I nuläget går det att läsa, höra och titta på nyheter om miljön och klimatkrisen varje dag. Med tanke på hur allvarligt forskarna menar att läget är så är det förstås långt ifrån något negativt. Ju mer vi får höra om miljön desto större är chansen att vi förändrar våra beteenden. Men det dagliga nyhetsflödet är sällan fördjupat. För att få en bredare syn på utmaningarna vi står inför går det att vända sig till någon av alla de bra dokumentärer som gjorts om miljön de senaste åren. Här kan du läsa om några av de bästa – både sådana som är hoppfulla och mindre så.

Miljön har äntligen – skulle många säga – seglat upp som en sant global fråga. Det är inte bara så att den debatteras på ledarsidor och i debattprogram – den har i mångt och mycket blivit ett dilemma som är på allas läppar, oavsett vad människor råkar tycka i själva sakfrågan. Det verkar dessutom som att miljöfrågan blivit någonting som säljer. Allt fler företag väljer att ställa om till miljövänliga affärsmodeller och profilera sig som hållbara för att de ser att konsumenterna attraheras av det. Och som du har sett är film ett av de bästa sätten att sälja in ett budskap, oavsett vad det består av. Om du är ute efter ett kreativt produktionsbolag i stockholm som vet hur man ska förpacka ett budskap på bästa sätt ska du vänta dig till Crisp Film. De har genomfört filmprojekt åt så vitt skilda företag som NCC, UNHCR, Scania och 7Eleven för att bara nämna några. Med det sagt, här kommer listan över dokumentärfilmer med fokus på miljön.

Before the Flood

En miljödokumentär signerad av Leonardo DiCaprio, kan det vara något? Tvärtemot vad som kanske kan förväntas använder inte DiCaprio sitt kändisskap för att larma i onödan. Before the Flood är en av de mest sobra betraktelserna över de kollektiva utmaningar människan nu står inför när det gäller miljön.

An Inconvenient Sequel: Truth to Power

USA:s förre vicepresident och presidentkandidat Al Gore gjorde en av 00-talets mest uppmärksammade dokumentärfilmer med An Inconvenient Truth. Det här är uppföljaren. Något oväntat är den på många sätt mer hoppfull än originalet. Klimatkrisen må fortgå obehindrat, men fler människor uppmärksammar att det överhuvudtaget rör sig om en kris, vilket i sig är hoppfullt menar Gore.

Inventing Tomorrow

Inventing Tomorrow är en hoppfull dokumentär som kastar ett öga på några begåvade tonåringar som har som mål att uppfinna nya teknologier för att göra vårt samhälle hållbart. I filmen får vi bland annat möta ett gäng unga kvinnor i Indonesien som jobbar på ett system för att minska föroreningar från gruvdrift och några pojkar som uppfunnit en målarfärg som kan neutralisera vissa luftburna gifter.