Menu

Ekolog – utbildning och arbete

Är du intresserad av att bevara vår miljö och natur samt skapa de bästa förutsättningarna för vår planets överlevnad och välmående? Då kan ekolog kanske vara ett yrke för dig. Ekologi är enkelt förklarat läran om organismers samspel, ett ämne som är oerhört viktigt vid till exempel nybyggnationer av vägar, järnvägar och tunnlar samt vid långsiktig miljöplanering. För ekologer är framtiden ljus – det finns en viss konkurrens på arbetsmarknaden, men å andra sidan finns det också ett flertal olika inriktningar man kan ägna sig åt. Du kan även välja att specialisera dig i teoretisk ekologi och på så vis inleda en karriär som forskare eller lärare inom ekologi på högskola eller universitet. Du får då titeln “professor i teoretisk ekologi”.

Studera till ekolog

Eftersom ekologen tänker på alla i kretsloppet är det viktigt att du, om du skall kunna trivas i ditt framtida yrke, har en stor passion för alla levande ting. Det finns ett flertal vägar du kan gå för att utbilda dig till ekolog. Den vanligaste utbildningen, och troligtvis också den djupaste, är biologiprogrammet. Denna utbildning finns att tillgå på ett flertal svenska högskolor och universitet och ger en gedigen kunskap inom ämnet. Som ett exempel leder biologiprogrammet på Karlstad universitet till en kandidatexamen med inriktning mot ekologi och naturvård. Du kan även välja att läsa enstaka kurser inom ämnet, ha dock i åtanke att chanserna till ett bra arbete kommer att öka ju högre utbildning du har. Av den anledningen är det många som kombinerar biologiprogrammet med ämnen som ekonomi, juridik och språk, allt för att öka möjligheterna till en lång och lovande karriär. För närmare information om de olika alternativen är det alltid lämpligt att ta kontakt med berörd skola.

Hitta ett bra jobb

När du äntligen är färdigutbildad är det dags att hitta ett jobb att trivas med och utvecklas i. Det finns ett flertal vägar att gå, och precis som med alla andra yrken är ett bra kontaktnät ovärderligt. Om du inte har ett privat kontaktnät, något det kan finnas många anledningar till, använd Rekryteringsföretag Stockholm. På så vis kommer du i kontakt med individer som har de bästa förutsättningarna för att hjälpa dig. Som ekolog kan du arbeta i kommunens regi med miljöplanering inom det egna området. Du kan även arbeta som miljöhandläggare, miljöutredare och miljöcontroller för privata företag. För dig som vill vara egen företagare och själv bestämma över din roll i samhället är miljökonsult ett alternativ. Om intresset finns kan du även komma att arbeta för Statens kriminaltekniska laboratorium.