Menu

Hemmets vattenförbrukning

Hemmets vattenförbrukning är en viktig del i hushållets ekonomi och den spelar även en stor roll för miljön. Om man betalar sitt vatten själv vet man vad det kostar att använda mycket vatten. Bor man i lägenhet har man ofta inte samma grepp om detta, eftersom vattenkostnaden ofta ingår i hyran. Att tänka på är dock att man har större chans att få mindre hyreshöjningar om vattenförbrukningen minskas. Vårt användande av vatten har också en påverkan på miljön. Det finns därför flera fördelar, för både individen och miljön, med att minska på sin vattenförbrukning på olika sätt. Det behöver inte innebära stora förändringar.

Låga grundvattennivåer i landet

Det är nu Vattenförbud i stora delar av landet. Detta innebär att man inte får vattna gräsmattor eller fylla pooler med kommunalt vatten. Vill man göra detta får man använda till exempel havsvatten eller regnvatten. De låga vattennivåerna beror på att det regnat dåligt under lång tid, samt att människan använt mycket vatten. Man kan med enkla medel använda mindre vatten, utan att det behöver betyda någon större konsekvens för individen. Man kan duscha istället för att bada, man kan också duscha kortare tid än man brukar och på så vis spara på vattnet. När man diskar kan man spola upp vatten istället för att låta det rinna. Man kan också ställa ut tunnor att samla regnvatten i och använda detta för att till exempel vattna blommor, eller släcka grillen med istället för att använda dricksvattnet.

Att vara miljöeffektiv

Betalar man alla kostnader i hushållet själv vet man hur viktigt det är att hushålla med vatten och energi eftersom allt kostar pengar. Nibe varmvattenberedare eminent 100 rostfritt stål drar lite energi, samtidigt som en stor mängd vatten värms upp snabbt och effektivt. Vattnet håller dessutom värmen länge vilket gör att vattnet inte behöver värmas upp lika ofta. På så sätt sparas mycket energi och därmed också pengar. Fördelen med att en stor mängd vatten ryms i beredaren är att man inte behöver stå och vänta på att kunna få varmvatten till exempel för en dusch om någon annan duschat innan. Man sparar också på miljön eftersom inte lika mycket energi och elektricitet behöver användas för att värma upp vattnet. Att installera en ny varmvattenberedare kan kosta en del, men del lönar sig i det långa loppet.