Menu

Jakt för miljöns skull

Är jakt verkligen en miljöfrämjande aktivitet på det sätt jägare ofta hävdar? Många hävdar att jakt endast är nödvändig för att människan rubbat den naturliga balansen. Visst är det så att människan ägnar sig åt många aktiviteter som är skadliga för miljön. Vi är ett rovdjur i den meningen. Men det kan väl knappast vara fel att skydda människoliv och ibland materiella tillhörigheter? Det kan till exempel handla om skyddsjakt på grund av överbefolkning av vildsvin, ett djur som kan ställa till med stora skador både materiellt och på människor. De jagas för övrigt ofta nattetid, så om du är jägare behöver du ett mörkersikte för att kunna jaga vildsvin effektivt.

Sverige har många jägare

Enligt Naturvårdsverket finns det drygt 300 000 människor i Sverige som ägnar delar av sin fritid åt att jaga. Knutet till jakten som fenomen finns en mängd olika regleringar och förordningar. Mest grundläggande är att det inte får skjutas hur många djur som helst. Syftet är att bibehålla en balans mellan olika typer av djur. Varje jägare betalar dessutom en så kallad viltvårdsavgift. Det är pengar som går bland annat till forskning, Naturvårdsverket och landets länsstyrelser. På det sättet har man i och med det knutit en mängd miljöfrämjande åtgärder till jakten.

Viltkött är klimatsmart

En annan bra invändning mot påståendet att jakt skulle vara negativt för miljön är att viltkött är betydligt mer klimatsmart än till exempel gris- och nötkött. Att syssla med djurhållning är som bekant betydligt mer energikrävande. Vilda djur är en del av det naturliga kretsloppet och i och med det kostar inte köttet knappt någonting sett till miljöpåverkan. Med de här sakerna i åtanke är det kanske inte så konstigt att det blir mer och mer populärt att jaga. Framför allt är det fler kvinnor än någonsin tidigare som nu söker jaktlicens.