Menu

Odla och hjälp miljön på samma gång

Ett sätt att spara pengar på dyr mat är att börja odla din egen mat. Det är mycket enklare än vad det låter och allt som krävs är lite tid, tålamod och en plats för plantering. Glöm inte bort att odla frukt och grönsaker i trädgården kan göra mycket mer än att ge dig gratis mat. I själva verket är det ett miljövänligt sätt att förbättra din hälsa, spara pengar och stärka ditt humör. Miljövänlighet går verkligen hand i hand med en rad fantastiska fördelar. Fortsätt läsa för att se närmare på fördelarna med att odla, vilka är följande:

  • Smakar bättre och är nyttigare.
  • Förbättrar hälsan.
  • Sparar pengar.
  • Hjälper miljön och klimatet.
  • Får dig att bränna kalorier.

Topp 5 fördelar med att odla

1. Smakar bättre och är nyttigare. Om du är mindre intresserad av miljön bör du veta att miljövänlig mat både smakar bättre och är mer näringsrik. När du använder din egen trädgård för att odla kan du vara säker på att du alltid har nyttig och näringsrik mat. Du behöver inte oroa dig för hur dina frukter och grönsaker har behandlats eller för förlust av näringsämnen. Detta till skillnad mot livsmedelsbutiker där du inte har någon kontroll över hur maten har behandlats eller processats. När du har din egen trädgård kan däremot deras färskhet garanteras. När det gäller smaken visar studier att det verkligen finns en skillnad mellan kommersiell och närodlad mat. Kommersiellt odlad mat skördas nämligen veckor innan de är fullt mogna och därför är inte färskheten optimal.

2. Förbättrar hälsan. Ett av de bästa sätten att hålla sig frisk och hälsosam är att äta färska frukter och grönsaker. Genom att odla på din egen trädgård kommer du dagligen ha direkttillgång till näringsrik mat av högsta nivå. En kritiker kanske invänder mot detta med att det helt enkelt går att köpa mer frukt och grönt. Dock visar studier att de som odlar sina egna frukter och grönsaker äter mer av detta än de som inte odlar.

3. Sparar pengar. Ännu en fördel med att hjälpa miljön genom att odla är att du sparar pengar. Överväg att även investera pengar i att förbättra din trädgård och göra din odling mer effektiv. Hos wexthuset.com har du ett brett utbud av produkter för odling och skötsel. För att effektivisera din trädgård kan du köpa planteringskärl, växtnäring och växtstimulerare. På sikt kan du få en riktig högeffektiv trädgård som producerar ett överskott av frukt och grönt som du kan sälja.

4. Hjälper miljön och klimatet. Att odla på din egen trädgård inkluderar viss trädgårdsskötsel som hjälper miljön på flera sätt. Du använder till exempel inga bekämpningsmedel som utsätter miljön för onödiga vatten- och luftföroreningar. För det andra minskas utsläppen förknippade med transporten till och från livsmedelsbutiken. För det tredje får du möjlighet att återvinna frukt och grönsaker för att skapa din egen kompost.

5. Får dig att bränna kalorier. Att odla och sköta om en trädgård innebär viss ansträngning som bränner kalorier. Du kan bränna omkring 400 kalorier per timme av att arbeta på trädgården, det vill säga lika mycket som att springa fem kilometer. Med andra ord kan du kontrollera vikten av att äta din egenodlade mat.